Filmen om materians faser .

Vatten kan kokas , sågas . det beror på att det uppträder i fast , flytande och gas det finns en fjärde fas också det heter plasma , vatten som är i fast form  kallas för is och snö . Fasta ämnen har form och volym . materia består av molekyler och molekyler består av atomer , molekylerna vibrerar lite men dom kan ej röra sig , vätskor har ingen bestämd  form . viskositet är ett mått på hur trögflytande  en vätska är . gaser  har ingen bestämd form eller ingen bestämd volym .komprimera betyder tryck ihop . gaser kan expandera . ju varmare gasen är destu lättare  blir gasen . i en luftballong så sprider sig gasen lättare för att den är varmare.

Boyles lag säger att  trycket hos en gas är omvänt proportionellt  till temperatur , om man ökar den ena så minska den andra  .

Guy-Lucssacs lag säger att volym och temperaturer är direkt  proportionella till varandra ,  gasen ökar i storlek när det blir varmare och gasen krymper i när det blir minusgrader , Plasma är ett engergirikt tillstånd där molekyler  och  atomer börjar att lösas upp det sker vid en milljon grader ,

Fasövergångar  växling från en fas till en annan .smältpunkt när ett fast ämne övergår i vätska .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0